Fick frågan om jag kunde lägga upp ett inlägg om lektionen med ryggning, och självklart!
Alltid innan vi har lektioner måste vi skriva ett så kallat PM, som vi ger till Linda eller Heléne som sitter och bedömer oss. På PMet står allt som ska göras på lektionen. Man skriver vad man ska göra på uppvärmningen som måste vara förberedande för huvuduppgiften, och hur lång tid.
Sedan skriver man huvuduppgiften, som kan vara tex ryggning. Då skriver man vad, varför och hur. Det är det viktigaste när man instruerar! Så att eleverna förstår vad de ska göra, varför de ska göra det och hur de ska göra det.
Sedan skriver man nedvarvning, vad man gör för att varva ner hästarna vilket oftast är trava lång och låg.
Tanken med PMet är att vem som helst ska kunna hålla min lektion med hjälp av PMet. Alla detaljer och all beskrivning ska finnas nedskrivet.
Men åter till ämnet, min lektion. Jag började med att värma upp hästarna genom halter på halvlånga tyglar vid bokstäverna A E C och E. Jag valde det för att halter är förberedande för ryggning. Eleverna fick göra det först i skritt i båda varven och sedan i tölt. Jag var noga med att hästen väntade på ryttarens signaler och inte gick när den ville. Var även noga med att de var tvungna att förbereda halterna genom halvhalter, speciellt i tölten. Det gjorde dom i en kvart, sedan samlade jag de på medellinjen igen och beskrev huvuduppgiften och även vad varför hur.
Vad - ryggning är när hästen backar med de diagonala benparet, man kan säga att de travar baklänges utan sväv.
Varför - det gör hästen lydig för hjälperna, om inte annat en kontroll om hästen verkligen är lydig för hjälperna. Sedan är det väldigt samlande då hästen får använda sina bakben väldigt mycket!
Hur - sitt ned på båda sittbenen, har man en unghäst eller en häst som ej kan rygga så bra så underlättar det att ta fram överlivet en aning! Skänklarna är framåtdrivande samt mothållande för eventuella slirande bakben. Tygeln är förhållande och ger eftergift. När hästen backat ca 4 steg beroende på kunskapsnivå gör man antingen halt för att vara tydlig med hjälperna eller så går man direkt fram. Viktigt då att skilja på framåt och bakåt.
Övningen gick till så att jag ställde tre konor på ena kortsidan, en vid varje kvartslinje (2st) och en vid medellinjen. Ryttarna skulle gå in vid konorna ca två och två beroende på hur många elever man har. Men den som går först går till konan längst bort och fortsätter till X, nummer två följer efter och ställer sig en bit bakom och samma sak vid de andra konorna. Det blir alltså tre led med två och två i varje. Tanken bakom detta var att det skulle flyta på bra utan att skapa trafikkaos. Blir ekipaget bakom den som står längst fram rider den bara förbi och sedan ut i samma varv.
De fick först göra det i skritt och sedan i tölt.
Resultatet blev väldigt bra då hästarna fick med sig bra bakben och fick en väldigt bra tölt. Ryttarna kände även skillnad. Gjorde detta i 20 min.
Avslutade med att trava av hästarna på A respektive C volterna och fokuset var att få hästarna långa och låga.
Ryttarna var nöjda med övningen men man får tänka på att detta är rutinerade ryttare, för mindre rutinerade rekommenderar jag att använda sig av en vägg för att underlätta så att inte hästen sladdar ut med bakdelen.
Hoppas beskrivningen inte var för luddig! :)